profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

agenda
  twitter

  Kruimeltjes van aandachtige betrokkenheid: ‘Ze overrompelt me enigszins met haar waterval aan enthousiasme en vriendelijkheid’ nivoz.nl/nl/kruimeltjes…

  Ongeveer 5 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Hootsuite Inc.

  facebook
  Masterclass in Rotterdam: Film ‘Iedereen is leraar’ en bezoek aan De Kleine Wereld

  19 september 2017

  robvanderpoel

  Geplaatst in:

  Op woensdag 30 mei is er een NIVOZ-masterclass in Rotterdam, waar de film ‘Iedereen is leraar’ van docent Maarten Stuifbergen wordt vertoond. De vertoning vindt plaats op basisschool De Kleine Wereld, vanaf 15.30 uur. Na de film zal er een dialoog plaatsvinden over de thema’s die zijn aangeraakt en is er een rondleiding door deze bijzondere Rotterdamse school. ‘Toekomstig onderwijs in tijden van crisis. Wat is plek van de leraar?’ Alle onderwijsbegeleiders en betrokkenen  zijn welkom.

  Deze Masterclass zal plaatsvinden tussen 15.30 uur en 20.00 uur. De kosten bedragen 50 euro. U kunt zich inschrijven via deze link. Deze Masterclass valt onder de verkenning van het begrip volwassenheid, het NIVOZ-jaarthema dat we in de maand april benaderen vanuit het perspectief van het curriculum. Ook de Onderwijsavond van Arjen Wals (op 12 april) valt onder dat deelthema.

  De eigen lespraktijk stelt leraren voortdurend voor vragen. Van hen wordt dagelijks gevraagd beslissingen te nemen, die alleen zij kunnen nemen, op dat moment. Op veel van die vragen bestaat geen sluitend, definitief antwoord. Naast de hectiek van de dag spelen voor leraren de ‘grotere vragen’, zoals ‘waartoe onderwijzen we?’ ook een steeds belangrijkere rol. Telkens opnieuw worden immers overwegingen, belangen en oogmerken daartoe geherformuleerd. Leraren en schoolleiders voelen de urgentie om met elkaar in gesprek te gaan en zoeken elkaar graag op om afwegingen en vragen uit te wisselen én om houvast en inspiratie te vinden.

  In deze masterclass ligt het accent op wie je bent als leraar en hoe je in deze veranderende (onderwijs) wereld niet alleen staande houdt, maar ook en vooral een moreel kompas kunt zijn. Je bent welkom in basisschool de Kleine Wereld, waar de film – Iedereen is leraar – zal worden getoond. Na afloop wordt het gesprek gevoerd mét Maarten Stuifbergen, maker van deze film, lid van het MT Montessorischool in Leidschenveen én lerarenopleider. Hij staat klaar om vragen uit de zaal te beantwoorden.

  De locatie voor deze masterclass is niet voor niets gekozen. Basisschool de Kleine Wereld heeft de afgelopen twee jaar een metamorfose ondergaan. De leraren zijn op zoek gegaan naar een antwoord op hoe het anders kan en anders moet. Ze maken jou graag deelgenoot van hun proces en hoe zij hun verantwoordelijkheid voor hun leerlingen hebben vormgegeven.

  Programma

  15.00 uur: inloop
  15.30 uur: vertoning van de film – Iedereen is leraar-
  16.30 uur: vragenronde en gesprek met Maarten Stuifbergen
  17.00 uur: lichte maaltijd
  17.45 uur: het verhaal over basisschool de Kleine Wereld door directeur Saskia de Bruijne
  18.30 uur: rondleiding door de school
  19.15 uur: tijd voor gesprek en vragen
  19.30 terug naar huis

  In de film Iedereen is leraar gaat lerarenopleider en oud-basisschoolleraar Maarten Stuifbergen op zoek naar de kracht van de leraar. Wat is dat en hoe kan die het beste worden ingezet ten behoeve van de kansen van kinderen? Welke impact heb je als leraar?

  Maarten Stuifbergen is meer dan 10 jaar werkzaam geweest als leraar in het primair onderwijs en leidt nu toekomstige leraren op aan de faculteit educatie van de Hogeschool Leiden. Hij houdt zich bezig met allerlei vormen van onderwijsvernieuwing en is in het bijzonder geïnteresseerd in thema’s als beroepseer en professionele identiteit van de leraar. Stephan de Haas – met wie hij de film maakte – is  fotograaf en filmmaker.

  In de film Iedereen is leraar – die op 5 oktober tijdens de Nationale Onderwijsweek in premiére ging – wordt een groot aantal onderwijsbetrokkenen aan het woord gelaten, zaols docente Neomi Lotte, Peter Heerschop, Gert Biesta, Aleid Truyens en meester Bart.

  Adres:
  De Kleine Wereld
  Taborstraat 40-42,
  3061 EW Rotterdam

  Contact over inhoud Masterclass: Rikie van Blijswijk (NIVOZ) –> r.vanblijswijk@hetkind.org

   

  Alle NIVOZ-masterclasses in schooljaar 2017-2018

  Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie