profiel

Wim van Werkhoven


Wim-van-Werkhoven
Bekijk mijn profiel

agenda
  twitter

  ‘Rond directe instructie heerst nogal wat spraakverwarring.’ Onderwijsonderzoeker Tim Surma doet onderzoek naar didactiek, schreef er een boek over en deelt de kern ervan op klasse.be met Stijn Govaerts. nivoz.nl/nl/veel-van-wa… pic.twitter.com/BbjS5V24u3

  Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Hootsuite Inc.

  facebook
  Francisco Varela en het begrip Autopoieses: ‘Iedere leerling en iedere leraar heeft zijn eigen, én aan elkaar gebonden ontwikkelingsgang’

  4 januari 2018

  Wim-van-Werkhoven

  Geplaatst in: Legitimering

  In de ‘Pedagogische Canon’ vindt u een serie portretten van onderwijswetenschappers en -denkers, uit heden en verleden. Hun werk is van betekenis voor een beter verstaan van goede onderwijspraktijk. Via kernbegrippen, definities en eerder gepubliceerd werk trachten we de essentie te vatten.  In deze aflevering Francisco Varela (1946 – 2001), een Chileense bioloog, filosoof en neuro-wetenschapper. ‘Op aarde, in deze wereld, hangt alles met elkaar samen: lucht, water, zonlicht, grond, flora en fauna. Het is een zichzelf creërend systeem, waarvan de mens deel uitmaakt en dus ook zichzelf ontwikkelt.’

  Francisco Varela (1946 – 2001) is een Chileense bioloog, filosoof en neuro- wetenschapper. Hij introduceert met zijn leermeester Humberto Maturana het begrip Autopoiesis voor de biologie. Hij is mede-oprichter van het Mind and Life Institute in Parijs om de dialoog te bevorderen tussen empirische-analytische wetenschap, fenomenologie en de Boedistische levensopvatting.

  Autopoieses, van het Griekse auto (zelf) en poiesis (creatie, productie), verwijst naar een systeem op het niveau van cellen dat in staat is zichzelf te reproduceren, te handhaven en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het is in de oorsprong een evolutionair en ecologisch gezichtspunt. Op aarde, in deze wereld, hangt alles met elkaar samen: lucht, water, zonlicht, grond, flora en fauna. Het is een zichzelf creërend systeem, waarvan de mens deel uitmaakt en dus ook zichzelf ontwikkelt.

  Er is een documentaire van hem gemaakt , Monte Grande Francisco Varela, die op DVD is verschenen. Op de achterkant vstaat:

  “FransiscoVarela was a master of synthesis.  Admired, controversial, and endowed with the intoxicating passion of an exceptionally gifted researcher. He was highly instrumental in shaping modern systems theory as well as cognitive science. He was a friend of the Dalai Lama and an unorthodox inspirer on the international scientific scene. In ‘Monte Grande’ the account of his life in the face of imminent death is told affectionately and gently, touchingly and astutely. Varely spent his life building bridges: between Western science and Eastern wisdom, neurobiology and philosophy, abstract theory and practical life ”.    

  –> HIER VOLGT BINNENKORT MEER TEKST OVER FRANSISCO VARELA

   

  Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie