profiel

Hartger Wassink


Hartger Wassink
Bekijk mijn profiel

agenda
  twitter

  Leraar Corine zwierde haar perfect voorbereide thema’s en werkblaadjes buiten. Voortaan bepalen de kleuters van GBS De Kiem in Wambeek de agenda. “Een gedurfde switch die mijn job boeiend en spannend houdt.” klasse.be/267873/kleuter…

  Ongeveer 3 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Hootsuite Inc.

  facebook
  ‘Handle with care. Over de schoonheid van breekbaarheid en (on)maakbaarheid.’

  6 juli 2017

  Hartger Wassink

  Op woensdag 6 september bijt Désanne van Brederode het spits af voor een nieuwe serie Onderwijsavonden van NIVOZ/hetkind. Dit jaar hebben we gekozen voor een samenhangende serie lezingen en masterclasses onder het overkoepelende thema ‘Volwassenheid’. De lezing van Van Brederode heeft als titel ‘Handle with care. Over de schoonheid van breekbaarheid en (on)maakbaarheid.’

  We hebben Van Brederode gevraagd omdat we haar kennen als iemand die schrijft vanuit het zoeken. Zij komt niet met een gemakkelijk antwoord en vraagt juist aandacht voor de twijfel, het ongemak, de momenten waarop we het (nog) niet zeker weten. Omdat daarin juist de kans schuilt om te ontdekken wie je bent, wat je werkelijk van belang vindt. In de breekbaarheid, de aanvaarding van de beperking van de maakbaarheid, schuilt de ingang op schoonheid, op wat we het nastreven waard vinden.

  En dat is ongelooflijk belangrijk om in het vizier te houden, als we ons bezighouden met onderwijs en opvoeding. In de voorbereiding op de avond vond ik deze tekst van Désanne van Brederode, over de ‘valkuil van de kindvriendelijkheid’, waarin ze uiteenzet waarom het belangrijk is om soms juist ‘moeilijk te doen’ als het gaat om vorming. Terwijl we ook, zegt ze, moeten accepteren dat we niet zeker weten wat het resultaat van dat ‘moeilijk doen’ zal zijn.

  In haar eigen woorden: ‘Zoals iedere puber (maar ook iedere volwassene!) de vleesgeworden verstopplaats is van een aandoenlijk ontvankelijk, leergierig kind, zo is ieder schattig kindje de feestelijke verpakking van een verrassing – die ook wel volwassene wordt genoemd. Niet meer, niet minder.’
  Zo beschouwd blijkt dat de verhouding tussen wat of wie het kind is, en wie of wat de volwassene, veel minder voor de hand ligt dan we wel eens denken. Reflectie op die paradoxale betekenis van ‘volwassenheid’, en vooral het uithouden ervan, kan ons helpen te ontdekken wat we van belang vinden in het onderwijs. Deze ontdekkingstocht gaan wij graag met u aan in het komende seizoen.

  Lees het hele artikel van Désanne

  Hier kun je alvast kaarten bestellen voor deze onderwijsavond

  Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie