profiel

Henk Galenkamp


Henk Galenkamp
Bekijk mijn profiel

agenda
  twitter
  facebook
  Pasi Sahlberg vóóraf aan nieuw bezoek: ‘Kill the GERM. Dood het virus dat het onderwijs verlamt en verstikt’

  12 mei 2013

  Henk Galenkamp

  Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

  In het blad ‘Van twaalf tot achttien’ vat Henk Galenkamp samen wat Sahlbergs eerste bezoek aan Nederland, tussen 16-18 januari, bracht. In dit artikel – dat eerder verscheen in Van Twaalf Tot Achttien – schrijft Galenkamp over de belangrijkste paradox in het Finse onderwijssysteem: Less is more. Doe minder en bereik meer. Komende dinsdagmiddag 14 en woensdagmiddag 15 mei is er respectievelijk in Rotterdam en Driebergen opnieuw een masterclass van de Finse onderwijskundige Pasi Sahlberg.  Lees meer.

  Wat adviseerde Sahlberg aan Nederland?

  Sahlberg deed een belangrijke oproep aan het Nederlandse onderwijs: Kill the GERM. Germ is een Engels woord dat kiem of virus betekent. Hij zegt dus: ‘Dood het virus dat het onderwijs verlamt en verstikt’. Het virus dat hij bedoelt is een Global Education Reform Movement, afkorting GERM, een wereldwijde beweging die gekenmerkt wordt door vijf karakteristieken:

  1. Standaardisering van onderwijs en bijbehorende testbatterijen.
  2. Focus op kernthema’s (zoals taal en rekenen).
  3. De zoektocht naar risicoloze manieren om leerdoelen te behalen.
  4. Het gebruik van zakelijke managementmodellen.
  5. Een beleid om verantwoording af te leggen op basis van testuitslagen.

  Zijn boodschap is helder: Stop met deze verderfelijke praktijken! Ze doden elke creativiteit, roepen angst op en een afrekencultuur. Leerlingen worden in een keurslijf geperst waaraan ze óf wel, óf niet voldoen. Leerlingen die slagen en leerlingen die falen. Bovendien proberen mensen eraan te ontsnappen, leerlingen, leerkrachten, schooldirecteuren. Boycotstrategieën. Denk aan het te koop aanbieden van Citotoetsen op Markplaats.

  In plaats daarvan: Vertrouw erop dat de scholen en de leer- krachten in staat zijn hun leerlingen datgene bij te brengen wat ze nodig hebben in onze samenleving. Dat ze in staat zijn via eigen onderzoek rendementen te verbeteren. Dat ze hun leerlingen inspireren het beste uit zichzelf te halen. Laat docenten bij elkaar in de klas kijken en elkaar feedback geven, om zo samen te ontwikkelen.

  Het hele artikel van Henk Galenkamp is hier te lezen. Met dank aan het blad Van Twaalf Tot Achttien, zie website.

  Henk Galenkamp (1951) is consultant, trainer en coach in zijn eigen bedrijf Bureau Galenkamp&Schut. Hij schreef diverse onderwijs- boeken waaronder ‘Bang voor boos?’ en ‘Krachtige leraren, prachtig onderwijs’.

  Deelname Masterclass

  Om weer in gesprek te treden met Sahlberg kan deelgenomen worden aan onderstaande Masterclasses. Het programma van de tweedaagse ziet er als volgt uit. Deelnamekosten zijn 125 euro, inclusief boek en discussiekaarten. U kunt zich hier aanmelden.

  14 mei 2013: Masterclass Erasmiaans Gymnasium Rotterdam

  • 12.30 – 13.00 – inloop
  • 13.00 – 13.15 – opening
  • 13.15 – 14.45 – masterclass
  • 14.45 – 15.00 – vragen en antwoorden

  15 mei 2013: Masterclass De Horst Driebergen

  • 12.30 – 13.00 – inloop
  • 13.00 – 13.15 – opening
  • 13.15 – 14.45 – masterclass
  • 14.45 – 15.00 – vragen en antwoorden
  Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie