profiel

Alexandra van der Hilst


alexandravanderhilst
Bekijk mijn profiel

agenda
  twitter

  Verbetering van het onderwijs niet alleen richten op het hoofd, maar ook op het hart nivoz.nl/nl/verbetering… pic.twitter.com/0YjrPJxWNJ

  Ongeveer 14 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Hootsuite Inc.

  facebook
  ‘State of Mind’ doordacht verweven in de les – in Hilversum

  6 april 2013

  alexandravanderhilst

  Uit neurologisch onderzoek blijkt dat de beste state of mind waarin we leren een combinatie is van ontspannen én toch alert zijn. Deze basis is uit meerdere aspecten opgebouwd: veiligheid, weten dat je competent bent, enthousiasme, innerlijke gedrevenheid om iets te willen weten, lichte ongerustheid en willen presteren. De learning states of mind effectief toepassen tijdens lesgeven vraagt om een goede timing, om durf en creativiteit van de docent. Alexandra van der Hilst wijdt er een artikel aan en een workshop, op 24 april in Hilversum. 

  Iedere docent wil zijn leerlingen bereiken en op een dieper niveau laten nadenken en leren. Leren gaat in een constante stroom van tegelijkertijd voelen, denken en doen. Mentale, fysieke en emotionele activiteiten zorgen voor actie-reactie-actie. Hoe we ons daarbij voelen is van grote invloed. Volgens hersenonderzoeker1)Damasio bepalen emoties in enkele seconden welke richting ons denken opgaat. Onze hersenen gaan op ‘aan’ in een rijke leeromgeving met variatie in stimulerende interacties die zorgen voor verschillende states of mind. De leerervaring wordt intenser, krijgt een positieve lading en wordt beter onthouden.

  Betrokkenheid genereren en betekenis geven

  Het doel is een prettige, stimulerende en bezielde werksfeer te creëren voor zowel leerling als docent waarbij de leerstof centraal staat. Onze state of mind heeft gelijktijdig betrekking op mentale, psychologische en fysieke processen. Het omvat de staat waarin iemand verkeert op die drie vlakken in een bepaald moment. Direct of indirect wordt alles wat we doen beïnvloed door de state of mind waarin we verkeren. Dat geldt dus ook voor betrokkenheid genereren tijdens de les en betekenis geven aan informatie, gebeurtenissen, beelden en gesprekken. Ons onderwijs hecht steeds meer belang aan breinbewust leren. Benutten van de states of mind sluit daar volledig bij aan.

  Hoe kun je de state of mind tijdens lesgeven en leren beïnvloeden?

  • Inrichten van de leeromgeving waarbij we het brein actief manipuleren om bewust en onbewust informatie die met de leerstof te maken heeft op te nemen.
  • Variatie in dynamiek tijdens interactieprocessen tussen docenten en leerlingen en tussen leerlingen onderling.
  • Weloverwogen afwisseling in zinvolle didactische werkvormen.
  • Bewust en dynamisch stemgebruik van de docent, lichaamshouding en expressie.
  • Bewuste ademhaling, regelmatig bewegen en focus.

  De kwaliteit van de manier waarop en de sfeer waarin leerlingen actief met de leerstof aan de slag gaan, is bepalend voor het effect en de opbrengst van het leerproces.

  Lees verder

  Alexandra van der Hilst is auteur van ‘Voorbij de Kaders – Kunst in leren’, pedagoge, van origine danser, choreograaf en theaterproducent. Ze is internationaal trainer en keynote speaker en richt zich op leer- en interactieprocessen waarbij creativiteit het uitgangspunt is.

  Studiemiddag ‘States of Mind’

  24 april 2013 van 13.30 – 17.15 uur. Eén dagdeel van drie en een half uur. € 215,- inclusief documentatie. Wilt u meer informatie neemt u dan alstublieft contact met Alexandra op.

  Let Op: Wanneer u bij het inschrijfformulier in de balk Referenties: hetkind  invult, krijgt u een korting en betaalt u €199,- ipv €215,-

  Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie